‘A strong woman knows that the pain of the past has only made her stronger, wiser and willing not to repeat the same mistakes again.’

Rond mijn 26ste kreeg ik last van angsten. Zomaar uit het niets werd ik bang voor van alles. Het werd van kwaad tot erger. Ik was vooral bang om dood te gaan. Daardoor durfde ik niet meer met het openbaar vervoer, niet meer op de fiets, alleen autorijden ging nog. Ik trok me steeds meer terug en leefde in mijn eigen wereldje. Dat wereldje werd steeds kleiner doordat ik de deur liever niet meer uitging. Als ik maar iets voelde in mijn lichaam dan dacht ik dat ik ernstig ziek was.

Ik werd een echte hypochonder. Had ik hoofdpijn dan dacht ik dat ik een hersentumor had. Had ik pijn in mijn buik dan dacht ik aan darmkanker. En als ik nergens last van had dan was ik waarschijnlijk besmet met hiv en in die tijd ging je daar nog dood aan. Ik leefde in een constante angst en dat uitte zich op enig moment in een paniekaanval tijdens een concert. De vriendin waarmee ik naar het concert was, heb ik alleen achter gelaten in Ahoy. Ik moest naar buiten, dus ik ben letterlijk naar buiten gerend.

Natuurlijk kwam ik overspannen thuis te zitten en liep ik als een zombie in het rond. Ik kon geen hap door mijn keel krijgen en muziek kon ik niet verdragen. Na een aantal afspraken bij een maatschappelijk werkster die me totaal niet begreep, kwam ik bij een psycholoog terecht.

Ik heb geen fijne jeugd gehad. Mijn stiefvader sloeg mijn moeder met grote regelmaat het licht uit haar ogen. En natuurlijk toen ik zelf vriendjes kreeg, viel ik op dezelfde types als mijn moeder. Er was een patroon. Het vreemde was dat ik juist toen geen reden had om angstig te zijn. Ik had mijn leven net aardig op de rails. Ik woonde in een leuk huis en had een lieve vriend en een baan waar ik me thuis voelde. En toch gebeurde het.

Als klein meisje kon ik die angst niet uiten. Mijn moeder had het druk met overleven en zorgen voor mijn autistische broertje. Er was geen tijd voor een angstig klein meisje dus ging ik in de overlevingsmodus. En toen ik tot rust kwam, kreeg ik die hele lading uit mijn jeugd te verwerken. Het heeft heel lang geduurd voordat ik erachter kwam dat ik mijn angsten uit het verleden voorzien had van labels als hypochondrie. Maanden heb ik therapie gehad. Langzaam kroop ik weer op uit een dal. Maar ik kreeg toch nog vaak een terugval. Mijn leven ging vele jaren met ups en downs.

Uiteindelijk kwam ik jaren later bij een hypnotherapeut terecht en daar werd mij heel veel duidelijk. Ik was in één klap van mijn angsten af. Het was zo bijzonder. Hiermee wilde ik ook mensen helpen. Daarom ben ik de opleiding tot hypnotherapeut gaan volgen. Mensen helpen is het mooiste wat er is.

Als je mij een beetje kent dan weet je ook dat ik:

 • graag hard lach;
 • mijn katten als mijn baby’s zie, en ook zo tegen ze praat;
 • soms enorm chagrijnig kan worden van het nieuws;
 • hele gesprekken met mezelf heb;
 • zing in een popkoor;
 • een enorme fan ben van Expeditie Robinson en Wie is de mol?;
 • teveel Netflix series kijk;
 • mijn eigen plan trek en daarbij weleens mensen teleurstel;
 • weleens vloek, gewoon omdat het lekker is (en Rotterdams);
 • zeker zes paar zwarte pumps in de kast heb, en ik mijn vriend uitlach als hij zegt dat ze allemaal hetzelfde zijn;
 • je me wakker kunt maken voor tempura garnalen van Schmidt Zeevis;
 • nog zeker 12 boeken heb liggen die ik nog moet lezen;
 • minstens evenveel boeken half heb gelezen met de bedoeling ze ooit een keer uit te lezen;
 • vroeger een enorme hekel had aan kerst, maar het nu best gezellig vind;
 • van mooie sportauto’s houd, en weiger om in een elektrische auto te rijden;
 • vrijwilliger ben voor de Dierenbescherming.
femke cheret hypnotherapeut
0%
TEVREDEN

Ontspan, neem afstand en reflecteer.

Omdat hypnose voor veel mensen nog onbekend terrein is, werken wij met een GRATIS en vrijblijvende belafspraak waarin we doornemen wat je kan verwachten en wat de kosten zullen zijn. Wij streven 100% tevredenheid na, derhalve bieden wij duidelijkheid vooraf!

MAAK EEN AFSPRAAK