Stel je hebt paniekaanvallen. Als ik dan tegen je zeg dat je paniekaanvallen doet, dan zou je dat als niet prettig kunnen ervaren. Hoezo doe ik dat?

Je hebt er namelijk wel enorme last van. Je doet die paniekaanvallen ook niet bewust, want dan had je er wel mee gestopt. Je doet paniekaanvallen onbewust.

Je zou er ook voor kunt kiezen om geen paniekaanvallen te doen, maar hoe dan? Vaak heb je geen idee dat er ook nog een keuze is. Je bent steeds bezig met het probleem. Als je je steeds focust op het probleem, dan vergeet je dat er nog veel meer is dan dat.

Hoe werkt dat dan met paniekaanvallen? 

Ergens is een keer de eerste paniekaanval ontstaan. Het is een vervelende ervaring. De meeste mensen zijn na die eerste keer heel erg bang dat ze nog een keer een paniekaanval krijgen. Juist door je te focussen op paniekaanvallen, houd je ze in stand. Oh jee, dalijk gebeurt het weer. Zie je nou wel, ik begin weer te hyperventileren, daar gaan we weer. Oh nee, ik wil het niet. En voordat je er erg in hebt reageer je steeds weer op dezelfde manier en wordt het een onbewust proces. Er is een patroon ontstaan en uiteindelijk kom je er dan niet meer zelfstandig uit.

Onbewust gedrag

Bewust is alles wat je denkt en dat is best veel (zie ook mijn blog: Ben jij je bewust van jouw onbewuste gedrag?). Alle andere reacties zijn onbewust. Daar zitten je gewoontes, je normen en waarden en al je patronen, dus alles wat je op de automatische piloot doet. Want denk jij nog na bij het autorijden? Welnee, dat gaat helemaal vanzelf en dat is maar goed ook. Je schakelt gewoon, je remt wanneer dat nodig is, je stuurt als je een bocht moet nemen. Je denkt dan echt niet meer na over welke versnelling nodig is en of je de koppeling in moet drukken. Het gaat automatisch. En dat doen we niet alleen met autorijden, maar ook met allerlei andere dingen. Ergens in jouw leven is een manier ontstaan om op bepaalde situaties te reageren. Deze reactie is niet meer nodig, maar je weet bewust niet hoe je het kunt oplossen dus moet het onbewust worden opgelost. Dat is precies wat wij doen met hypnotherapie. Hoe zou jouw leven er uitzien als je die paniekaanvallen niet meer doet?

Femke van Femme Forte
paniekaanval