Wat is hypnose?

Veel mensen vinden hypnose eng. Ze denken dat je dan de controle kwijt bent en dat je dan dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Ik leg het op een simpele manier uit. Hypnose bestaat uit meerdere lagen van dieptes. Weet je dat je elke dag minstens twee keer door die lagen gaat? Namelijk wanneer je in slaapt valt en wanneer je weer wakker wordt. Het is dus helemaal niet eng. 

Dagdromen

De lichtste is een lichte trance. Daar verkeer je zo vaak in. Als je een goed boek leest, of een spannende film kijkt en iemand vraagt of je wat wilt drinken en je hoort het niet! Dat is al een lichte trance (dus hypnose). Ook tijdens het autorijden gebeurt dit. Dat je je ineens bedenkt dat je al een half uur verder bent en niet eens meer weet dat je meerdere kruispunten hebt overgestoken. Het is niet gevaarlijk want je reageert echt wel als er ineens iemand oversteekt. Ook het bekende staren, of dagdromen hoort in dit rijtje.

Showhypnose

Je hebt ook een diepe hypnose en dat is de hypnose die gebruikt wordt op het podium bij bijvoorbeeld Rasti Rostelli. Aan het einde van de show krijgen die mensen een nieuwe ticket voor de volgende show, want zij hebben de show gemist. Of eigenlijk hebben zij de show gemaakt zonder dat ze zich dat nog kunnen herinneren. Rasti vraagt aan zijn publiek om op het podium te komen als je wilt meedoen. Dat resulteert steevast in een vol podium. Hij begint te hypnotiseren en iedereen die in een lichte hypnose blijft hangen die wordt verzocht het podium te verlaten. Dit gebeurt door middel van wegtikken. Uiteindelijk houdt hij nog een paar mensen over die diep genoeg gaan om zijn show mee te doen. Deze mensen doen niets tegen hun wil. Ze vinden het leuk om mee te werken anders gebeurt het niet. Ze kunnen het zich vaak achteraf niet meer herinneren. Ook als hypnotherapeut kun je werken met deze diepte. Je bent dan meer bezig om op celniveau dingen te veranderen, wat vooral bij ziektes heel goed kan werken.

Hypnotherapie

Als hypnotherapeut kun je zien in welke diepte een client is. Tussen die diepste en lichtste lagen bereiken we goede resultaten. In deze staat kun je nog gewoon met me praten en je hoort ook alles. Je bent heerlijk ontspannen en gefocust. In deze staat is het mogelijk om nieuwe dingen te leren en oude dingen te laten voor wat ze zijn. Dat heeft een reden. Als je kijkt naar de hersenactiviteiten in deze laag, dus als je in hypnose door een scan gaat, dan constateren we dat de hersengolven op dezelfde frequentie functioneren als de hersenen van kinderen tussen 0 en 7 jaar. Kinderen leren constant in deze fase van hun leven. Ze worden geboren, weten nog niets, hebben nog geen controle over alle spieren en kunnen nog geen taal spreken. Ze kijken en kopiëren. Leren, leren en nog eens leren. Dat begint bij zelf hun tenen ontdekken, zelf met een lepel eten, kruipen, lopen, praten, lachen, aankleden, fietsen en dat gaat maar door.

Je kunt hieruit twee dingen concluderen.
1. Kinderen in deze fase van hun leven zijn constant in hypnose.
2. Als wij terug kunnen naar die fase, dan kunnen we daar oude gewoontes herstellen en daar nieuwe manieren voor vinden om de gaten van de oude gewoontes op te vullen.

Is dat niet interessant?