Zit het in de genen, of toch niet?

Stel, je moeder is enorm bang voor spinnen. Al zolang je haar kent, en dat is meestal je hele leven, schrikt je moeder als ze een spin ziet. Ze geeft er zelfs een gilletje bij en misschien springt ze ook wel opzij. Als kind heb je dit al van jongs af aan gezien. Dikke kans dat jij hetzelfde reageert. Je leert namelijk al op jonge leeftijd dat spinnen eng zijn. Het kan zijn dat je nu nog steeds bang bent voor spinnen, terwijl je je niet eens realiseert dat je gewoon je moeders gedrag hebt gekopieerd. Het kan ook heel goed zijn dat je je op enig moment realiseerde dat een spinnetje is de meeste gevallen volkomen ongevaarlijk is. Meestal omdat iemand ander je dat verteld. Je gaat dan geloven dat die spinnetjes helemaal zo eng niet zijn. Zo kwam je op andere gedachten en ging je je ook anders gedragen.

Aangeleerd gedrag

Als we geboren worden dan weten we nog helemaal niks en we kunnen ook nog niet heel veel. We spreken nog geen taal, onze spieren hebben we nog niet onder controle, dus er valt nog een hoop te leren. Dat doen we dus ook. Vanaf het moment dat we geboren zijn, zien we wat anderen doen. Ze lopen, ze communiceren, ze eten, lachen, trekken gekke bekken enz. Jij hebt nog geen idee. Al na korte tijd krijg je jouw spiertjes in je gezicht onder controle en kan je ook lachen. Dat is leuk! Maar je wilt nog veel meer zelf. Dus ook zelf eten met een vork, je wilt lopen enz. Je blijft proberen tot het lukt.

De eerste jaren van jouw opvoeding zijn heel belangrijk. We doen alles na en zijn onze ouders/opvoeders. Het is dan ook niet zo vreemd dat je dezelfde dingen doet als je ouders. Goede dingen, maar ook minder goede dingen. Als je dat weet, dan kan je er ook wat mee.

Hoe vaak zie je niet dat een moeder die op haar 16de een kind kreeg, de dochter daarvan ook op haar 16de een kind krijgt. Dat een moeder op verkeerde types valt, en de dochter dat ook doet. Dat een moeder eczeem kreeg in haar tienerjaren en haar kind ook eczeem krijgt in haar tienerjaren. Je zou misschien denken dat het genetisch bepaald is, maar is dat ook zo? Komt het niet gewoon omdat je precies hetzelfde doet en dan ook hetzelfde resultaat krijgt. Met hypnotherapie ga je daarmee aan de slag en leer je jezelf kennen. Want wie ben jij nou eigenlijk?

Hoe vaak zie je niet dat een moeder die op haar 16de een kind kreeg, de dochter daarvan ook op haar 16de een kind krijgt. Dat een moeder op verkeerde types valt, en de dochter dat ook doet. Dat een moeder eczeem kreeg in haar tienerjaren en haar kind ook eczeem krijgt in haar tienerjaren. Je zou misschien denken dat het genetisch bepaald is, maar is dat ook zo? Komt het niet gewoon omdat je precies hetzelfde doet en dan ook hetzelfde resultaat krijgt. Met hypnotherapie ga je daarmee aan de slag en leer je jezelf kennen. Want wie ben jij nou eigenlijk?